Близо 8% ръст на цените на имотите в Русе. За това сигнализира Климент Робев,

...
</TD
>Близо 8% ръст на цените на имотите в Русе. За това сигнализира Климент Робев,
Коментари Харесай

Ръст на цените на имотите в Русе

Близо 8% растеж на цените на имотите в Русе. За това сигнализира Климент Робев, финансист и специалист в областта на жилищните имоти, представен от Бряг.

Според създателя, анализът му стъпва единствено на публична информация и има напълно осведомителен темперамент, не трябва да се приема като капиталов съвет.

Авторът създава блог по тази обществено и стопански значима тематика за нашето общество.

Според “Индекса на цените на жилищата " (ИЦЖ), измерван от Национален статистически институт, жилищните имоти в Русе за първото тримесечие на актуалната година са отчели растеж от 7.6%, по отношение на предходното тримесечие и са поскъпнали с 10.8%, по отношение на година по-рано.

При отчитане на инфлацията, която е в размер на 14% към края на месец март, то цените на жилищните имоти бележат спад от 3.2% на годишна база.

Статистиката от Агенцията по вписванията показва понижение на сделките с недвижими имоти в Русе, както на тримесечна, по този начин и на годишна база. За обсъждания регистриран интервал, продажбите са с 11.6% по-малко от същото тримесечие на 2022 година и с 29.3% по-малко, по отношение на предходния регистриран интервал. Това е по този начин, на фона на успокояващата се, само че към момента прекомерно висока инфлация и разширяващата се отдалеченост между цените на продавачите и офертите на купувачите.

Намаляващата интензивност на пазара на жилищни имоти не намира поддръжка от ипотечния пазар, където следим минимално повишение на общия брой ипотеки за обсъждания интервал с 0.7%, по отношение на година по-рано.

 

Към първото тримесечие на 2023 година, 28% от сделките с недвижими имоти в Русе са посредством ипотечен заем.

В допълнение, следим и покачване на брутната работна заплата с 18.6% на годишна база.

На този декор, разгъната застроена повърхност (РЗП) на получилите разрешителни за градеж нови жилищни здания бележи спад от 55.3% на годишна база, а разгънатата застроена повърхност (РЗП) на почналите строителство нови жилищни здания се усилва с 188.9%, по отношение на година по-рано.

За да определим достъпността на жилищните имоти в Русе, ще използваме коефициента “Цена към приход ". Той отнася междинната цена на апартамент от 90 кв.м към междинния годишен приход на домакинство, избран като: междинната чиста работна заплата за града х 12 месеца х 1.5 (осреднен брой на членовете на едно домакинство на цялостна работна заплата). Колкото по-нисък е този индикатор, толкоз по-достъпни са жилищата в съответния град. За Русе, към първото тримесечие на 2023 година коефициентът е: 6.8 за жилищни имоти в центъра на града и 4.3 за жилищни имоти извън центъра на града.

За да определим ориентировъчната чиста рентабилност на тристаен апартаент при отдаване чартърен, взимаме поради 10 брутни наема (ориентировъчно 12 чисти след приспадане на разходите) и ги съпоставяме на средната пазарна цена. За Русе, към първото тримесечие на 2023 година чистата рентабилност е: 3.3% в центъра на града и 4.2% отвън центъра на града.

*Индексът на цените на жилищата подценява пазарните цени на най-търсените имоти и не включва сделките " на зелено “.

*Данните за пресмятане на коефициента “Цена към приход " и за установяване на чистата рентабилност от наеми са взети от: www.numbeo.com.

*Данните за брой сделки и брой ипотеки не се отнасят единствено за жилищни имоти.

*Информацията не трябва да се приема като капиталов съвет.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР